Blogger templates


PERMATA KATA

ShareKATA KATA HIKMAH BUAT PEDOMAN HIDUP

Pesanan ringkas
Salaam,

Ramai yang memohon keizinan untuk menggunakan kata-kata yang ada di sini untuk kegunaan mereka. Saya menyatakan bahawa tidak ada hakcipta terpelihara untuk ilmu yang datangnya dari yang Maha Esa. Bahkan kita dituntut untuk menyebarkan apa yang kita tahu. Maka sebarkanlah apa saja yang anda fikirkan perlu disebarkan. Tidak perlu link kembali atau minta izin. Apa yang anda baca di sini hanyalah maklumat. Ianya akan menjadi ilmu yang manfaat apabila diamalkan. Dan jika kita sampaikan ilmu yang kita ada kepada orang lain, maka Allah akan menganugerahkan kepada kita ilmu yang belum kita tahu.

Terima kasih atas kunjungan dan semoga Allah temukan kita di syurgaNya yang abadi, Aamin.

Wassalam

DITERBITKAN DALAM: KEBAIKAN NASIHAT ON APRIL 7, 2010 AT 11:38 PM KOMENTAR (4)

Pedoman Kehidupan
Barangsiapa tidak mengenali jati dirinya, dia akan terjerumus.

Barangsiapa takut kepada Allah, dia akan selamat.

Barangsiapa belum pernah mencuba sesuatu, dia akan tertipu.

Barangsiapa menentang kebenaran, dia pasti akan terkalahkan.

Barangsiapa mengetahui akan datangnya ajal, pasti akan berkurangan angan-angan dan cita-citanya.

DITERBITKAN DALAM: KEHIDUPAN KEPERIBADIAN NASIHAT PERBUATAN ON MAC 14, 2010 AT 12:42 AM KOMENTAR (8)
TAGS: PEDOMAN, MUTIARA KATA, MEMBAIKI DIRI, KEJAYAAN, KEMULIAAN, KEBAIKAN, KEHIDUPAN, HATI, KATA MUTIARA, KEBAHAGIAAN, ILMU, RENUNGAN, AMAL, KEMASYARAKATAN, AKHLAK, PERIBADI., KATA-KATA MUTIARA, UMUM, PERMATA KATA, ISLAM, KELUARGA & KEMASYARAKATAN, AGAMA, PRIBADI, PERSONAL, PEDOMAN & KEINSAFAN, PERENUNGAN, PENCERAHAN, RELIGIUS, ALLAH

Penyakit umat
Rasulullah s.a.w bersabda: Kelak akan menimpa umatku penyakit umat-umatku terdahulu, iaitu penyakit sombong, kufur nikmat, dan lupa diri dalam memperoleh harta dan bermegah-megah dengan harta. Mereka terjurumus dalam jurang kemenangan dunia, saling bermusuhan, saling iri dengki dan dendam sehingga melakukan kezaliman.

(Hadith Riwayat Al-Haakim)

Semoga Allah melindungi kita dari musibah ini… aamiin

DITERBITKAN DALAM: AKHLAK DOSA HATI KEBIJAKSANAAN KEBURUKAN KEGAGALAN KEKAYAAN KEPERIBADIAN KESABARAN KESEDIHAN MANUSIA MASA MASALAH NASIHAT PERBUATAN ON NOVEMBER 11, 2009 AT 2:50 PM KOMENTAR (1)
TAGS: PEDOMAN, MUTIARA KATA, KEHIDUPAN, CINTA, HATI, KATA MUTIARA, ILMU, RENUNGAN, AMAL, FILSAFAT, KEMASYARAKATAN, AKHLAK, PERIBADI., KATA-KATA MUTIARA, UMUM, NASIHAT, SOSIAL, HIDUP, PERMATA KATA, ISLAM, AGAMA, PRIBADI, PERSONAL, TAZKIRAH, IMAN, PERENUNGAN, NABI MUHAMMAD, PENCERAHAN, SPIRITUAL, ALLAH

Nasihat sepanjang zaman
Barangsiapa merasa cukup dengan apa yang telah diberikan Allah, maka dia kaya.

Barangsiapa suka memandang harta orang lain, dia akan mati miskin.

Barangsiapa tidak redha (tidak rela) dengan apa yang telah diberikan Allah kepadanya, maka dia telah menentang keputusanNya (qadha’Nya)

Barangsiapa memandang remeh kesalahannya, maka dia akan memandang besar kesalahan orang lain.

Barangsiapa memandang besar kesalahannya, maka dia akan memandang remeh kesalahan orang lain.

Barangsiapa membuka aib orang lain, maka aib keturunannya akan tersingkap.

Barangsiapa menggali lubang untuk mencelakakan saudaranya, maka dia sendiri akan terjerumus ke dalamnya.

Barangsiapa bergaul dengan ulama, maka dia akan dimuliakan.

Barangsiapa memasuki tempat-tempat biasa dikunjungi orang-orang bodoh, maka dia akan direndahkan.

Dan barangsiapa memasuki tempat-tempat kemaksiatan, maka dia akan dituduh berbuat maksiat.

DITERBITKAN DALAM: AKHLAK AMAL DOSA HATI ILMU KEBAHAGIAAN KEBAIKAN KEBIJAKSANAAN KEBURUKAN KEHIDUPAN KEJAYAAN KEKAYAAN KEMULIAAN KEPERIBADIAN MANUSIA NASIHAT PERBUATAN SYUKUR IBADAT ON NOVEMBER 8, 2009 AT 11:24 PM KOMENTAR (3)
TAGS: AGAMA, AKHLAK, ALLAH, AMAL, CINTA, FILSAFAT, HATI, HIDUP, ILMU, ISLAM, KATA MUTIARA, KATA-KATA MUTIARA, KEBAHAGIAAN, KEBAIKAN, KEHIDUPAN, KEJAYAAN, KELUARGA & KEMASYARAKATAN, KEMASYARAKATAN, KEMULIAAN, MUTIARA KATA, PEDOMAN, PEDOMAN & KEINSAFAN, PENCERAHAN, PERENUNGAN, PERIBADI., PERMATA KATA, PERSONAL, RELIGIUS, RENUNGAN, SOSIAL, SPIRITUAL, TAZKIRAH, UMUM

Antara kerendahan hati dan kesombongan diri
Musthafa Assibai berkata: Setengah pintar yang disertai tawadhu (rendah hati) lebih disenangi oleh hati manusia dan lebih bermanfaat bagi masyarakat dibandingkan dengan kecerdasan dan kepandaian yang tinggi yang disertai dengan kesombongan.

DITERBITKAN DALAM: AKHLAK HATI ILMU KEBAIKAN KEBIJAKSANAAN KEHIDUPAN KEMULIAAN KEPERIBADIAN KEPIMPINAN MANFAAT MANUSIA NASIHAT ON NOVEMBER 4, 2009 AT 11:22 PM KOMENTAR (6)
TAGS: AGAMA, AKHLAK, ALLAH, AMAL, FILSAFAT, HATI, HIDUP, ILMU, IMAN, INDONESIA, ISLAM, KATA MUTIARA, KATA-KATA MUTIARA, KEBAIKAN, KEHIDUPAN, KEJAYAAN, KELUARGA & KEMASYARAKATAN, KEMASYARAKATAN, KEMULIAAN, MUSTHAFA ASSIBAI, MUTIARA KATA, NASIHAT, PEDOMAN, PEDOMAN & KEINSAFAN, PENCERAHAN, PERENUNGAN, PERIBADI., PERMATA KATA, PERSONAL, PRIBADI, RELIGIUS, RENUNGAN, TAZKIRAH, UMUM

Menutup Aurat


DITERBITKAN DALAM: AKHLAK AMAL KEBAIKAN KEHIDUPAN KELUARGA KEPERIBADIAN NASIHAT ON SEPTEMBER 28, 2009 AT 9:41 AM KOMENTAR (5)
TAGS: AGAMA, AKHLAK, AL QURAN, ALLAH, AMAL, AURAT, FILSAFAT, HATI, HIDUP, ILMU, IMAN, ISLAM, KATA MUTIARA, KATA-KATA MUTIARA, KEBAHAGIAAN, KEBAIKAN, KEJAYAAN, KELUARGA, KELUARGA & KEMASYARAKATAN, KEMASYARAKATAN, KEMULIAAN, MEMBAIKI DIRI, MUTIARA KATA, NASIHAT, PEDOMAN, PEDOMAN & KEINSAFAN, PERENUNGAN, PERIBADI., PERMATA KATA, PERSONAL, PRIBADI, RELIGIUS, RENUNGAN, SOSIAL, SPIRITUAL, TAZKIRAH, UMUM, WANITA

Dibuai lamunan kosong
Berhentilah mendramatisasi keadaan dengan lamunan kosong, selain kita akan menjadi pencuri masa yang malang, lamunan itu yang membuat kita lalai.

DITERBITKAN DALAM: HATI KEBAIKAN KEBIJAKSANAAN KEHIDUPAN KEPERIBADIAN MANUSIA MASA MEMBAIKI DIRI NASIHAT PERBUATAN ON OGOS 13, 2009 AT 1:31 AM KOMENTAR (7)
TAGS: PEDOMAN, MUTIARA KATA, MEMBAIKI DIRI, KEBAIKAN, KEHIDUPAN, HATI, KATA MUTIARA, KEBAHAGIAAN, RENUNGAN, FILSAFAT, KEMASYARAKATAN, AKHLAK, PERIBADI., KATA-KATA MUTIARA, UMUM, NASIHAT, SOSIAL, HIDUP, PERMATA KATA, PRIBADI, PERSONAL, PEDOMAN & KEINSAFAN, TAZKIRAH, PERENUNGAN

ӍѦүѺГі Bro مايوري